söndag 3 januari 2010

Matsedel vecka 2 - Malin

Måndag - Gyllene fisksoppa, 4 port
Ca 400 g färsk eller fryst fiskfilé
1 röd lök
3 medelstora morötter
1 msk rapsolja
1-2 tsk curry
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1/2-1 msk pressad citron
1 krm vitpeppar
hackad persilja
Skär fisken i tärningar eller små bitar
Skala och hacka löken, morötterna och potatisen
Fräs lök i oljan utan att det tar färg. Låt curry fräsa med på slutet.
Tillsätt morötter, potatis, vatten och buljongtärningar.
Koka under lock på svag värme i ca 10 min.
Lägg i fisken och sjud tills fisken är genomkokt.
Tillsätt pressad citron och smaka av med peppar och strö över persilja.
Servera med bröd


Tisdag - Korv Stroganoff, 3-4 port
300-400 g falukorv
2 gula lökar
1-2 msk margarin
2 msk tomatpuré
1/2 tsk dragon
1/2 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
2 dl lätt creme fraiche
1/2 krm svart eller vit peppar
hackad persilja
Skär korven i strimlor och skala och hacka löken.
bryn korv och lök
Tillsätt tomatpuré, dragon, buljongtärning, créme fraiche och peppar.
Låt koka ett par minuter. Späd ev med lite vatten. Strö över persilja
Servera med ris eller pasta.


Onsdag - Förenklad lasagne 4-5 port
Ca 225 g pasta, snäckor, fjärilar eller 10 lasagneplattor
Sås:
1-2 gula lökar
1 msk margarin
300 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
1 tsk basilika eller organo
2 dl creme fraiche
3 dl mjölk
ca 3 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka pastan lite kortare tid än vad som anges.
Värm ugnen till 225 grader
Skala och hacka löken. Fräs lök och färs.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, örtkrydda. Koka några minuter.
Blanda i créme fraiche och mjölk. Koka på svag värme några minuter.
Rör ner hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.
Med snäckor/fjärilar:
Häll pastan i en form och höll över såsen så pastan täcks. Strö över resten av osten.
Gratinera i mitten i ca 15-20 min.
Med lasagneplattor:
varvar sås och plattor. Börja och avsluta med sås. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 30 min.


Torsdag - Citronkyckling i dragonsås, 4 port
500 g kycklingfilér
1 citron
1 msk torkad dragon
1 1/2 msk dijonsenap
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader.
Skär en ficka på längden i varje kycklingfilé.
Klyv citronen och skär ena halvan i tunna skivor och pressa saften ur den andra.
Fördela citronskivor och hälften av dragonen i kycklingen.
Fäst ihop med tandpetare. Bred senap över filéerna.
Lägg dem i en smord form, in i ugnen i 15 min.
Ta ut formen, häll över citronsaft, grädde salt och resten av dragonen.
Stek ytterligare 10-15 min.
Kycklingen är färdig när saften är ofärgad.
Servera med koka potatis, gärna pressad och någon kokt grönsak tex broccoli.


Fredag - Bakad potatis med Bacon- och majsröra, 2 port
250 g keso
1 pkt bacon
1/2 liten purjolök
1 dl majs
Strimla och stek baconet knaprigt och låt avfettas på hushållspapper.
Strimla purjolöken. Blanda keso, bacon, purjolök och majs.
Servera med bakad potatis och sallad. Sätt in potatisen i god tid, den tar tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar