söndag 24 januari 2010

Matsedel vecka 5 - Pernilla

Måndag - Mustig köttfärssås

400gr köttfärs
1pkt bacon i mindre bitar
1gul lök hackad
2vitlöksklyftor pressad
500gr krossade tomater
2msk tomatpuré
2dl rött vin el matlagningsvin
1,5msk kalvfond
olivolja
salt o svartpeppar
timjan färsk el torkad
basilika färsk el torkad
pasta
riven parmesan
grönsallad

Bryn köttfärsen, när den är grynig tillsätt bacon, gul lök o vitlök. Stek lite till. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Rör om häll i rödvin o kalvfond. Koka upp o låt sedan sjuda i minst 20min. Krydda med basilika o timjan sjud lite till, smaka av med salt o peppar. Servera med pasta parmesan och grönsallad.


Tisdag - Parmesan firre med dillphiladelphia

4 bitar fiskfilé tex sej
1 ägg
1 tsk vatten
0,5 dl ströbröd
1 näve finriven parmesan
smör

Dillmums
1pkt philadelphia
1hel pressad citron
2msk dill, torkad går oxå bra
salt
Blandas ihop

Parmesansallad
2st rivna morötter
0,5st finstrimlad purjolök
ca 0,5st finstrimlat isbergshuvud
2nävar riven parmesan
Blandas ihop

Dressing
olivolja
äppelcidervinäger
fransk senap
vitlök
salt, peppar, lite socker
Blandas ihop

kokt potatis

Blanda ägg o vatten i en skål, blanda ströbröd, parmesan, salt o peppar i en annan.
Doppa fisken fört i ägget sedan i ströbrödet, stek i smör i stekpannan.
Servera med kokt potatis, dillmums, sallad o dressing.


Onsdag - Oreganokyckling

4kycklingfiléer
2viltlöksklyftor hackade
2,5dl grädde
1hönsbuljong
1,5msk balsamvinäger
2-3tsk oregano färsk el torkad
smör
salt o peppar
ris el potatis
kokta morötter

Dela kycklingfiléerna i tre långa bitar så går det lite fortare. Stek runt om i lite smör, salta o peppra, lägg i vitlöken häll på grädde, buljong, balsamvinäger o oregano. Låt koka under lock ca 5 min tills kycklingen är klar.
Servera med kokta morötter, ris el potatis.

Torsdag - Påläggspaj
Pajdeg
3,5dl vetemjöl
125gr rumsvarmt smör
1msk vatten

Fyllning
ca 150gr salami, kassler eller rökt skinka, strimlad
1liten hackad rödlök
2tomater, urkärnade, grovhackade
2ägg
2dl mjölk
2dl riven ost
2tsk torkad oregano
1tsk salt
2km peppar
(o,5dl pumpa el solrosfrön)
Sallad

Arbeta ihop mjöl, smör o vatten till en deg. Kavla el tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24cm. Nagga botten med gaffel, ställ i kylen ca 15 min grädda mitt i ugnen 10-15 min 225 grader.
Fördela salami, kassler el rökt skinka, rödlök o tomater i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, oregano, salt o peppar. Häll ner i pajskalet o strö ev på pumpa el solroskärnor. Grädda i ca 30 min i 200 grader, tills äggen stannat.
Severa med sallad.

Fredag - Tortillapizza

Tortillabröd ca 2st per vuxen av de mindre sorten
pasta el pizzasås
rökt skinka strimlad
champinjoner skivad
riven ost
sallad

Lägg tortillabröden på bakplåtspappersklädda plåtar, bre på pastasåsen, lägg på skinka, chaminjoner, riven ost o strö över oregano.
Grädda i ugnen ca 5 min i 250grader. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar