måndag 1 februari 2010

Vecka 5 - Cecilia

Måndag: Köttfärssås med pasta

1 Lök
1 pkt Fetaost
500g Nötfärs
Krossade tomater med chili
Sötsur chilisås
En skvätt kalvfond
Kryddor (peppar mm)
Pasta

Hacka & stek lök, tillsätt nötfärs och stek tills den är klar, blanda i tomat, chilisås, kalvfond, peppar, koka upp och tillsätt sedan tärnad fetaost, servera med pasta.


Tisdag: Spenatplättar 2 port.
150 g fryst hackad spenat                        
2 st ägg          
5 dl mjölk     
2,5 dl mjöl    
1 tsk salt       
1 msk rapsolja                      

Tillagning
Det blir cirka 20 plättar.
1 Tina spenaten i mikron. Vispa äggen och hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa smeten slät. Häll i resten av mjölken och den tinade spenaten. Smaka av med salt och blanda i oljan. Låt smeten stå i cirka 5 minuter. Stek
plättarna i en teflonpanna med lite olja tills de blir gyllenbruna. Du kan byta ut hälften av mjölet mot grahamsmjöl för att öka fiberinnehållet.
2 Gör gärna din egen variant av rårörda lingon av djupfrysta bär och lite socker eller flytande honung. Låt blandningen stå i rumstemperatur tills den tinat och mosa den sedan grovt med en gaffel.

Servera med rårörda lingon.


Onsdag: Enkel Lax

Laxfileer
Creme Fraich Franska örter
Ris/Potatis
Sallad

Lägg laxen i en ugnsform, lägg på creme fraiche på & runt laxen, ugnsbaka ca 15 min i 225 grader. Servera med ris eller potatis samt sallad. Om man vill piffa till laxen lite kan man riva över lite parmesan strax innan det är klar i ugnen.


Torsdag: Kyckling Paneng

Kycklingfilé
Kryddmix Paneng red curry spice mix från Santa Maria
1 burk kokosmjölk 400mL
Paprika
Ris

Fräs paprikan och stek kycklingen, strö över kryddmix. Tillsätt kokosmjölk och koka i 3 min. Servera med ris eller äggnudlar.


Fredag: Biff med frittata ca 4 port.

Biff
6-8 ägg
Paprika
Zuccini
Lök
1 förp. Fetaost
Vatten (ca 1dl)
Riven ost

Knäck äggen i en skål, vispa tillsammans med vatten. Skär grönsakerna i bitar. Häll i äggsmeten i en stekpanna som tål att stå i ugn. Häll i grönsakerna i smeten, rör försiktigt i smeten tills den "stannar" häll då i fetaosten och rör runt. Häll på riven ost & ställ in i ugnen 225 grader tills den fått lite färg ca 6-10 min. Under tiden steker man på biffen. Om man vill så serverar man valfri sås till eller som jag gör, med Keso.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar