MÅNDAG: Broccoliwok
Lövbiff
2-3 msk olja
4 msk chilisås
5 klyftor vitlök (enligt receptet, vi använder sällan fler än två)
Spagetti eller nudlar
Broccoli
Blanda olja och chilisås, samt vitlök i bitar.
Strimla lövbiffen och låt marinera i chiliblandningen, ju längre tid desto bättre.
Koka spagettin (nudlarna) i mindre bitar.
Woka köttet och marinad under omrörning, 3-5 minuter, lägg i broccolin och blanda slutligen i spagettin. Smaksätt med salt och peppar.
Servera genast.
TISDAG: Fisk med skaldjurssmak
Sätt på ris.
Dela ett halvtinat torskblock (eller annan liknande fisk) i lagom stora bitar och krydda med citronpeppar.
Vispa ihop ett paket grädde, 2,5 dl, (valfri fetthalt) med ca 3 msk hummerfond i en kastrull. Lägg i fisken, sjud 5-10 minuter beroende på hur tinad fisken är.
Woka under tiden wokgrönsaker.
När fisken är klar, lägg i frysta örter, t ex dill och persilja.
Mycket snabbt och enkelt!
ONSDAG: Kycklingsoppa
500 g rå kyckling
1 dl okokt ris
1 litet fänkålshuvud
1,5 l hönsbuljong
1 knippa persilja (går lika bra med fryst hackad)
Pressad citron
Nudlar
Salt, vitpeppar
2 ägg
Strimla kyckling och fänkål.
Koka upp buljongen i en mindre kastrull.
Bryn kycklingen runt om på god värme i en stor kastrull. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt fänkål och ris och fräs under omrörning ytterligare 2-4 minuter.
Häll över buljongen, lägg i persilja, täck med lock och låt soppan sjuda på låg värme 15-20 minuter. Lägg i smulade nudlar de sista minuterna.
Vispa upp äggen i en soppskål. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. Vispa ner soppan i skålen med ägg (ta bara vätska först). Strö över hackad persilja.
TORSDAG: Helenas favoritugnspannkaka
Ett paket bacon
2 msk matfett
3 ägg
1 l mjölk
5 dl mjöl
½ tsk salt
lite vitpeppar
1 dl hackad persilja
3-4 tomater
1-2 dl riven ost
Strimla bacon och lägg tillsammans med matfett i långpanna. Ställ in i ugnen 5 minuter medan den värms upp. Vispa under tiden ihop smeten.
Vispa äggen, tillsätt hälften av mjölken och allt mjöl och vispa ihop. Tillsätt resten av mjölken, samt salt, peppar och persilja.
Häll smeten över baconbitarna i pannan, lägg på tomatskivor och strö över osten.
Ställ in i ugnen igen, 250 grader i 35 minuter.
FREDAG: Hannas tacopaj
Gör i ordning ett valfritt pajskal och förgrädda.
Mix 1 (tillagas på spisen)
500 g köttfärs
1 lök
1 påse tacomix
1 dl vatten
Mix 2 (rörs ihop kall)
4 hackade tomater (alt krossade tomater på burk)
2-4 msk sweet chili
2 dl creme fraîche
4 msk majonnäs
salt + peppar
Lägg i mix 1 i pajskalet
Lägg över mix 2
Strö över riven ost.
Grädda i 200-250 grader 15-20 minuter
söndag 22 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar